Geen verplichte zorg maar wel ondersteuning nodig? Ga naar:

Familievertrouwenspersonen PLUS logo
Beeldmerk header
Naasten/Professionals

Het verhaal van

Paula

Paula emmen uitsnede

Relatie tot cliënt

Lid Familieraad, Moeder 

Diagnose/aandoening

Schizofrenie

Hulpvraag

Informatie en advies in de ggz

‘Als naaste van iemand die wordt opgenomen, word je geconfronteerd met een rollercoaster van gevoelens. Dat maakt je kwetsbaar, je weet niet wat je overkomt. Dan is het heel fijn dat een familievertrouwenspersoon je helpt.’

We spreken Paula Emmen, moeder van een kind met een ernstig psychische aandoening, lid van de familieraad van de Parnassiagroep/regio Rijnmond en lid van de FAB (Familie Als Bondgenoot).

‘Niet veel naasten weten dat je ook als je gewoon behoefte hebt aan informatie of advies over de ggz bij de familievertrouwenspersoon terecht kunt. Bijvoorbeeld als je even niet meer weet bij wie je voor bepaalde dingen moet zijn. Of als je dierbare onder mentorschap/ bewindvoering komt te staan of als er een zorgmachtiging nodig is. Dat is best heftig. Ik zou dan zeker aan de familievertrouwenspersoon vragen om met je mee te kijken.’

‘Als familie ga je een rouwproces in als je dierbare wordt opgenomen. Dan is het zo fijn dat iemand je ondersteunt. Iemand die helpt het rouwproces in goede banen te leiden en dat je daarin sterker wordt. De familievertrouwenspersoon helpt niet alleen als je een klacht hebt en in de vechtmodus staat, maar juist in het rouwproces. Want we rouwen echt. En daar heb je hulp bij nodig.’

‘Jullie zijn heel waardevol, maar te weinig bekend. Daarom verwijs ik naasten van wie ik hoor dat ze ergens niet uitkomen naar de familievertrouwenspersoon. Maar ook tijdens de presentaties die ik geef als lid van de FAB, bijvoorbeeld aan studenten verpleegkunde aan de Hogeschool, vertel ik over de familievertrouwenspersoon.’

Ook in de Familieraad kunnen we echt wat voor de naasten betekenen. De Familieraad komt op voor de gezamenlijke belangen van familie en naasten en draagt zo bij aan goede zorg voor hen. We strijden ervoor dat familie in beeld komt. Vroeger, als er iemand werd opgenomen, kreeg je als naaste weinig tot geen informatie. Ik ben er trots op dat er nu speciale informatiemappen voor naasten zijn. Daarin zit ook de flyer van de familievertrouwenspersonen.

Want, hoe beter je als naaste geïnformeerd wordt, hoe beter je het een plekje kunt geven, hoe minder machteloosheid en boosheid er optreedt. En daar heeft de ggz-instelling ook iets aan.

Meer verhalen

Vind een familie­vertrouwens­persoon

Neem rechtstreeks contact op met een familie­vertrouwens­persoon als je een naaste bent van iemand:

die verplichte zorg ontvangt met een zorgmachtiging of crisismaatregel.

voor wie een zorgmachtiging of crisismaatregel in voorbereiding is.

die is opgenomen op een accommodatie waar ook verplichte zorg wordt gegeven.

Geen verplichte zorg, wel ondersteuning nodig?

Ook in situaties die niets met verplichte zorg te maken hebben, kunnen naasten van mensen met ernstige psychische aandoeningen behoefte hebben aan ondersteuning van een familievertrouwenspersoon.

Stichting Familie­vertrouwens­personen PLUS ondersteunt naasten van patiënten/cliënten van instellingen, organisaties en gemeentes die een contract met de stichting hebben.

Contact met een familievertrouwenspersoon

Als je niet zeker weet of je bij ons terechtkunt of bij wie precies, kun je ons telefonisch (10 ct per minuut) een korte vraag stellen. Je kunt ook een e-mail sturen. Een familie­vertrouwens­persoon neemt dan contact met je op.

0900 – 333 2222 
Stuur een mail

Contact met het landelijk bureau

Het bureau van de Landelijke Stichting Familie­vertrouwens­personen is gevestigd in Utrecht. Neem contact op met het bureau als je informatie zoekt over de stichting.

Maliebaan 87
3581 CG Utrecht

030 – 271 23 18
Stuur een mail

© Stichting Familievertrouwenspersonen

Privacyverklaring
Cookieverklaring