Geen verplichte zorg maar wel ondersteuning nodig? Ga naar:

Familievertrouwenspersonen PLUS logo
Beeldmerk transparant half
Beeldmerk header

Actueel

26 mei 2025

PERSBERICHT: Wetswijziging Wvggz - Samenwerken met naasten: ja, tenzij...

De Landelijke Stichting Familievertrouwenspersonen ziet in het conceptwetsvoorstel van de Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg belangrijke verbeteringen, zoals meer maatwerk, minder administratieve last en betere positionering van eigen regie-instrumenten.

De Landelijke Stichting Familievertrouwenspersonen ziet in het conceptwetsvoorstel van de Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg belangrijke verbeteringen, zoals meer maatwerk, minder administratieve last en betere positionering van eigen regie-instrumenten. Ook de wettelijke verankering van de inzet van de familievertrouwenspersoon is een positieve stap. Toch blijft de rol van naasten en de familievertrouwenspersoon onderbelicht. Daarom de hartenkreet: Werk samen met naasten, tenzij er zwaarwegende redenen zijn om dat niet te doen. 

In de praktijk zijn naasten cruciaal bij vroegsignalering, crisisinterventie, behandeling en herstel. Helaas worden zij lang niet altijd betrokken bij de verplichte zorg van hun naaste en met dit conceptwetsvoorstel wordt hun positie ook niet versterkt. Ook het voornemen om naasten beter te informeren over de familievertrouwenspersoon krijgt te weinig handen en voeten in de wetstekst. 

Samen met onder andere de vereniging Ypsilon doen we een dringend beroep op de wetgever. Maak samenwerking met naasten de norm. Zorg dat: 

  • zorgprofessionals actief in kaart brengen wie relevante naasten zijn voor continuïteit van zorg; 
  • samenwerking en triadisch werken wettelijk mogelijk wordt door noodzakelijke informatie te mogen delen; 
  • naasten worden geïnformeerd en gehoord bij belangrijke en ingrijpende beslissingen bij gedwongen zorg; 
  • naasten actief en structureel gewezen worden op het recht op ondersteuning door de familievertrouwenspersoon.  

Verankering van deze punten in de wet is noodzakelijk om de samenwerking in de triade; de patiënt, de naaste en de zorgprofessional, te laten slagen. Dat versterkt ook de rechtspositie van de patiënt en draagt bij aan een betere kwaliteit van zorg. Onze volledige reactie is hier te lezen>

Vind een familie­vertrouwens­persoon

Neem rechtstreeks contact op met een familie­vertrouwens­persoon als je een naaste bent van iemand:

die verplichte zorg ontvangt met een zorgmachtiging of crisismaatregel.

voor wie een zorgmachtiging of crisismaatregel in voorbereiding is.

die is opgenomen op een accommodatie waar ook verplichte zorg wordt gegeven.

Geen verplichte zorg, wel ondersteuning nodig?

Ook in situaties die niets met verplichte zorg te maken hebben, kunnen naasten van mensen met ernstige psychische aandoeningen behoefte hebben aan ondersteuning van een familievertrouwenspersoon.

Stichting Familie­vertrouwens­personen PLUS ondersteunt naasten van patiënten/cliënten van instellingen, organisaties en gemeentes die een contract met de stichting hebben.

Contact met een familievertrouwenspersoon

Weet je niet zeker of je bij ons terecht kunt? Neem dan telefonisch (10 ct per minuut) contact op met een familievertrouwenspersoon om een korte vraag te stellen. Je mag ook een e-mail sturen met je vraag. De familie­vertrouwens­persoon neemt dan contact met je op.

0900 – 333 2222 
Stuur een mail

Contact met het landelijk bureau

Het bureau van de Landelijke Stichting Familie­vertrouwens­personen staat in Utrecht. Wil je vragen stellen over de organisatie? Neem contact op met ons kantoor.
Maliebaan 87
3581 CG Utrecht

030 – 271 23 18
Stuur een mail

© Stichting Familievertrouwenspersonen

Privacyverklaring
Cookieverklaring