Geen verplichte zorg maar wel ondersteuning nodig? Ga naar:

Familievertrouwenspersonen PLUS logo
Beeldmerk transparant half
Beeldmerk header

Nieuws

{datum}

Ondersteuning voor naasten van jouw patiënt

Volgens de Wet verplichte ggz (Wvggz) hebben naasten van ggz-patiënten recht op ondersteuning en advies van een familie­vertrouwens­persoon. Een familie­vertrouwens­persoon maakt naasten wegwijs in de wereld van de ggz, luistert en denkt mee, geeft informatie en advies, kan bemiddelen tussen naasten en behandelaar(s) of helpen bij een klachtenprocedure.

Familie­vertrouwens­personen werken door het hele land en zijn in dienst van de Landelijke Stichting Familie­vertrouwens­persoon. Dit betekent dat zij onafhankelijk zijn van de ggz-instelling, de geneesheer-directeur en het behandelteam. Daarnaast is het contact tussen naasten en een familie­vertrouwens­persoon vertrouwelijk. De onafhankelijkheid en vertrouwelijkheid zijn voor veel naasten erg belangrijk. Bij de familievertrouwenspersoon kunnen ze terecht met vragen die ze veelal niet aan jou als professional durven stellen. Vaak uit angst voor negatieve gevolgen voor de behandeling van de patiënt. Wij zijn er om de naasten weer op weg te helpen. Daarbij zullen we altijd inzetten op samenwerking met jou als professional. Bij ons staat triadisch werken centraal. 

  • Naasten kunnen op eigen initiatief
  • contact opnemen met een familie­vertrouwens­persoon:
  • er is geen verwijzing of toestemming
  • nodig van de patiënt of de instelling. De ondersteuning aan naasten is gratis.

Laatste nieuwsberichten

28 augustus 2024

Donec dictum neque veloran tristique

28 augustus 2024

Donec dictum neque veloran tristique

Vind een familie­vertrouwens­persoon

Neem rechtstreeks contact op met een familie­vertrouwens­persoon als je een naaste bent van iemand:

die verplichte zorg ontvangt met een zorgmachtiging of crisismaatregel.

voor wie een zorgmachtiging of crisismaatregel in voorbereiding is.

die is opgenomen op een accommodatie waar ook verplichte zorg wordt gegeven.

Geen verplichte zorg, wel ondersteuning nodig?

Ook in situaties die niets met verplichte zorg te maken hebben, kunnen naasten van mensen met ernstige psychische aandoeningen behoefte hebben aan ondersteuning van een familievertrouwenspersoon.

Stichting Familie­vertrouwens­personen PLUS ondersteunt naasten van patiënten/cliënten van instellingen, organisaties en gemeentes die een contract met de stichting hebben.

Contact met een familievertrouwenspersoon

Als je niet zeker weet of je bij ons terechtkunt of bij wie precies, kun je ons telefonisch (10 ct per minuut) een korte vraag stellen. Je kunt ook een e-mail sturen. Een familie­vertrouwens­persoon neemt dan contact met je op.

0900 – 333 2222 
Stuur een mail

Contact met het landelijk bureau

Het bureau van de Landelijke Stichting Familie­vertrouwens­personen is gevestigd in Utrecht. Neem contact op met het bureau als je informatie zoekt over de stichting.

Maliebaan 87
3581 CG Utrecht

030 – 271 23 18
Stuur een mail

© Stichting Familievertrouwenspersonen

Privacyverklaring
Cookieverklaring