Geen verplichte zorg maar wel ondersteuning nodig? Ga naar:

Familievertrouwenspersonen PLUS logo
Beeldmerk header

Voor naasten

Familievertrouwenspersonen PLUS logo

Geen verplichte zorg maar wel ondersteuning nodig?

Informatie en website

Wat heb jij als naaste nodig?

Als jouw partner, broer, zus, kind, ouder, vriend of iemand anders die je kent, psychische klachten heeft, dan kan dit invloed hebben op jouw leven. Vaak wil je er voor jouw dierbare zijn om hem of haar te steunen en te helpen. Dit kan mooi en dankbaar werk zijn, maar ook zwaar en belastend.

Soms heb je als naaste vragen over de zorg voor je dierbare of heb je zelf steun en advies nodig. Als jouw dierbare in behandeling is bij een ggz-instelling dan kun je contact opnemen met een familie­vertrouwens­persoon. De familie­vertrouwens­persoon denkt mee, geeft informatie en advies, kan bemiddelen tussen jou en een behandelaar of helpen bij een klachtenprocedure.

Je hebt recht op ondersteuning van een familie­vertrouwens­persoon als:

Jouw dierbare een zorgmachtiging of crisismaatregel heeft.

Jouw dierbare opgenomen is op een accommodatie waar ook verplichte ggz wordt geleverd.

Er voor jouw dierbare een zorgmachtiging of crisismaatregel in voorbereiding is, en daarbij de officier van justitie, de burgemeester of een geneesheer-directeur betrokken is.

Geen verplichte zorg, wel ondersteuning nodig?

Ook in situaties die niets met verplichte zorg te maken hebben, kunnen naasten van mensen met ernstige psychische aandoeningen behoefte hebben aan ondersteuning van een familievertrouwenspersoon. Stichting Familievertrouwenspersonen PLUS ondersteunt deze naasten van patiënten/cliënten van instellingen, organisaties en gemeentes die een contract met de stichting hebben. Bezoek de website van stichting Familievertrouwenspersonen Plus. Daar lees je welke instellingen een overeenkomst met ons hebben.

Wanneer kan ik ondersteuning vragen?

Je kunt bijvoorbeeld vragen hebben over de zorg voor je partner, kind, ouder, broer, zus of vriend. Of je weet niet waar je moet zijn met je vragen, hebt een klacht of problemen in het contact met de hulpverlener of behandelaar. En misschien krijg je de juiste persoon maar niet te pakken.

Wat kan een familie­vertrouwens­persoon voor mij doen?

Samen met jou de knelpunten in de zorg en mogelijke oplossingen daarvoor op een rijt zetten.

Informatie geven over waar zorg te krijgen is, hoe de zorg werkt en wat de formele en informele rol van naasten daarbij is.

Advies geven over hoe jij als familie of vriend kunt bijdragen aan het herstel van de patiënt en aan de continuïteit van de zorg.

Ondersteunen in het contact met de behandelaar of zorgverantwoordelijke

Ondersteunen bij het opstellen van een Eigen plan van aanpak.

Ondersteunen bij voorbereiden of voeren van een Zorg Afstemmings Gesprek (ZAG).

Bemiddelen als je een conflict hebt met de behandelaar of instelling.

Ondersteunen bij het indienen van een klacht.

Geen verwijzing en kosteloos

Als naaste kun je rechtstreeks een beroep doen op de familievertrouwenspersoon; hier is geen verwijzing voor nodig. Ook heb je geen toestemming nodig van de patiënt of betreffende behandelafdeling. Je kunt met de familievertrouwenspersoon een afspraak maken op een plek die jij prettig vindt. Dit kan op de instelling zijn, maar bijvoorbeeld ook gewoon bij je thuis.

Goed om te weten: onze dienstverlening kost je niets.

Onafhankelijk

Familievertrouwenspersonen doen er alles aan om jou als naaste zo goed mogelijk verder te helpen. Ze zijn in dienst van de stichting Familievertrouwenspersonen. Dit houdt in dat ze onafhankelijk zijn van de ggz instelling, van de geneesheer-directeur en het behandelteam.

Vertrouwelijk

De familievertrouwenspersoon maakt van jouw hulpvraag een dossier. Daarin neemt hij of zij alleen de persoonsgegevens op die nodig zijn om jouw hulpvraag te behandelen. Niemand mag dit dossier inzien behalve de familievertrouwenspersoon en jijzelf.
Lees meer over jouw privacy en hoe wij hiermee omgaan.

Mijn dierbare is niet in behandeling bij de ggz

Als jouw dierbare niet in behandeling is bij de ggz en er op dit moment geen zorgmachtiging of crisismaatregel in voorbereiding is, dan kunnen wij je niet persoonlijk ondersteunen. Misschien vind je wat je zoekt bij:

Vind een familie­vertrouwens­persoon

Neem rechtstreeks contact op met een familie­vertrouwens­persoon als je een naaste bent van iemand:

die verplichte zorg ontvangt met een zorgmachtiging of crisismaatregel.

voor wie een zorgmachtiging of crisismaatregel in voorbereiding is.

die is opgenomen op een accommodatie waar ook verplichte zorg wordt gegeven.

Geen verplichte zorg, wel ondersteuning nodig?

Ook in situaties die niets met verplichte zorg te maken hebben, kunnen naasten van mensen met ernstige psychische aandoeningen behoefte hebben aan ondersteuning van een familievertrouwenspersoon.

Stichting Familie­vertrouwens­personen PLUS ondersteunt naasten van patiënten/cliënten van instellingen, organisaties en gemeentes die een contract met de stichting hebben.

Contact met een familievertrouwenspersoon

Als je niet zeker weet of je bij ons terechtkunt of bij wie precies, kun je ons telefonisch (10 ct per minuut) een korte vraag stellen. Je kunt ook een e-mail sturen. Een familie­vertrouwens­persoon neemt dan contact met je op.

0900 – 333 2222 
Stuur een mail

Contact met het landelijk bureau

Het bureau van de Landelijke Stichting Familie­vertrouwens­personen is gevestigd in Utrecht. Neem contact op met het bureau als je informatie zoekt over de stichting.

Maliebaan 87
3581 CG Utrecht

030 – 271 23 18
Stuur een mail

© Stichting Familievertrouwenspersonen

Privacyverklaring
Cookieverklaring